ENGZaloguj

Moje zdjęcie nr 10

Imię i nazwisko: Marcin Pyć 16-08-2022 12:57 (czasu letniego)

Miejsce zamieszkania: Stalowa Wola

E-mail: admin@mpyc.pl

Facebook:

Kod QR do moich danych kontaktowych

V-card (kod QR):

"Człowieka z charakterem pociąga to co jest trudne, ponieważ dopiero w zmaganiach z trudnościami potrafi uświadomić sobie własny potencjał"

BLOG TURYSTYCZO- KRAJOZNAWCZY- MARCIN PYĆ

Logo bloga BTK MP

Autor wpisu: Marcin Pyć Data wycieczki: 16.09.2016 [Cofnij]

Tytuł wpisu:

Wycieczka w Małe Pieniny na trasie: Jaworki- Wąwóz Homole- Wysoka- Durbaszka- Wysoki Wierch- Łaźne Skały- Palenica- Szafranówka- Schronisko PTTK Orlica

Zrealizowana trasa:
Jaworki (Homole- PKS)- szlak zielony- Wąwóz Homole- Skały Kamienne Księgi- Jameriskowe Skałki- bez szlaku- punkt widokowy/obok górnej stacji kolejki krzesełkowej Areny Narciarskiej "Jaworki- Homole"- bez szlaku- Jameriskowe Skałki- skrzyżowanie szlaków- szlak niebieski- Wysoka (1050)- szlak niebieski- Przełęcz Stachurówki- Borsuczyny (939)- Durbaszka (942)- Górski Ośrodek Szkolno- Wypoczynkowy "Pod Durbaszką"- Durbaszka (942)- szlak niebieski- bez szlaku- Bacówka (Oscypki/Bundz/Żętyca)- bez szlaku- szlak niebieski- bez szlaku- Wysoki Wierch (898)- bez szlaku- skrzyżowanie szlaków- szlak żółty- skrzyżowanie szlaków (szlak do Szlachtowej)- szlak niebieski- Cyrhle (774)- Łaźne Skały (773)/zbocze- Witkuła (736)- skrzyżowanie szlaków/punkt widokowy- szlak żółty- Przełęcz Maćkówki- Palenica (722)- Przełęcz Maćkówki- skrzyżowanie szlaków/punkt widokowy- szlak niebieski- Szafranówka (742)- Doliny Salomonowe- Przełęcz Pod Szafranówką- Schronisko PTTK Orlica z Izbą Muzealną
Długość trasy: 18,3km Przewyższeń (suma podejść): 924m Czas przejścia: 8godz.

OPIS:
Wąwóz Homole mnie trochę rozczarował. Dużo ładniejsze widokowo są Wąwóz Sobczański i Rezerwat Biała Woda, nie mówiąc o Przełomie Dunajca.
Najciekawszym miejscem w Pieninach oprócz Przełomu Dunajca jest wietrzny szczyt Wysokie Wierchy (który widziałem na tej wycieczce), który zrobił na mnie duże wrażenie, ponieważ widać z niego całe Pieniny z wszystkich stron, również Pieniny Słowackie, Trzy Korony i Sokolicę oraz Wysoką. Ciekawe były też Brysztańskie Skałki i Rezerwat Białej Wody w Małych Pieninach, które odwiedziłem na trzeciej mojej wycieczce w Pieniny oraz całe Pieniny (Małe Pieniny, Pieniny Właściwe, Pieniny Czorsztyńskie i Pieniny Spiskie).
Wysoka (1050) w Małych Pieninach jest najwyższym szczytem pasma górskiego Pieniny, a nazwa Pieniny pochodzi od piany w Dunajcu.

To co mnie zaciekawiło na tej wycieczce w Małych Pieninach to dwa smakołyki, których nigdy jeszcze nie jadłem: 1) Bundz– jest to biały ser owczy o łagodnym słodkim smaku przypominającym trochę włoską mozarellę, który powstaje wskutek dodania podpuszczki/klagu (dawniej: wyciągu z cielęcego żołądka, obecnie: wyrobu chemicznego) do podgrzewanego mleka owczego.
W trakcie procesu klagowania, tj. termentacji, po kilkunastu minutach mleko zaczyna się ścinać, powstały skrzep raz lub dwukrotnie za pomocą feruli– drewnianego kija, rozbija się na drobne grudki i zlewa na lnianą szmatkę zwaną grudzionką, zawieszaną następnie na drążku, aby odciekła serwatka– żętyca.
Po 24 godzinach wyjmuje się go i odkłada na półkę zwaną podysarem, gdzie dojrzew ok. 7 dni. W tym czasie ser rośnie, pęcznieje i lekko kwaśnieje, a wewnątrz powstawają dziurki.
Bundz kojarzy mi się z białym serem wiejskim wyrabianym (z serwatki) tradycyjnie od wieków na wsi (moja babcia kiedyś podobne sery robiła na kuchni kafelkowej tylko, że półproduktem było mleko krowie). A w smaku bundz jest pomiędzy mozarellą a wiejskim tradycyjnym serem białym i dodatkowo jak sie go je to tak fajnie przesuwa sie/ślizga po zębach dając taki charakterystycznych odgłos:)
2) Żętyca- jest ona bardzo kwaśna, smakiem nieco przypomina maślankę. Żętyca jest wykonywana z serwatki, którą należy podgrzewać, mieszając, by się nie przypaliła.
Gdy zaczyna się warzyć, baca musi uchwycić moment, kiedy powierzchnia żętycy „pęka”. Wtedy należy ją odsunąć z ognia, wlać do tzw. puciery, w której płyn naturalnie się będzie kisił. Górale ten kwaśny napój polecają szczególnie na kaca. Turystów często straszą, że zaraz po wypiciu pierwsze kroki trzeba skierować do toalety. W istocie żętyca może działać przeczyszczająco.
Mi osobiście żętyca przypomina trochę taki płyn/mieszankę między maślanką a jogurtem naturalnym z bombelkami (z fermentacji).

Przy schronisku PTTK "Orlica" znajduje się Izba Muzealna, w którym mozna znaleźć eksponaty dotyczące działalności turystyki górskiej Oddziału Pienińskiego w Szczawnicy.
Można tutaj znaleźć "Księga uchwał walnych zgromadzeń i zarządu" zawierającą wpisy od 1893 do 1933r., historii znakowania szlaków turystycznych w Pieninach, mapę panoramiczną Pienin autorstwa Edwarda Moskały, informacje o schroniskach w Pienach, fotokopii rysunków litograficznych z Pienin, archiwalne legitymacje Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego, stare zdjęcia i pocztówki oraz stare narty.
W jednej z gablot eksponowany jest oryginalny list Leopolda Świerza z 1894 roku, ówczesnego sekretarza Towarzystwa Tatrzańskiego, pisany do prezesa Oddziału Pienińskiego TT dra Władysława Ściborowskiego. Poniżej listu znajduje się legitymacja TT z 1899 roku z widokiem pienińskim oraz barwna litografia Józefa Szalaya, drukowana przez firmę wiedeńską Loeillota przedstawiająca Sokolicę od strony Potoku Pienińskiego.
W izbie znajdują się pamiątki po Wincentym Kasprowiczu, pustelniku pienińskim, zarazem aktywnym działaczu Oddziału Pienińskiego- znakował i odnawiał szlaki, a jego pustelnia często była ostoją dla znużonych turystów.

Zdjęcie małe Jaworki (Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole
Zdjęcie małe Wąwóz Homole

Zdjęć:511 [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ] [ 11 ] [ 12 ] [ 13 ] [ 14 ] [ 15 ] [ 16 ] [ 17 ] [ 18 ] [ 19 ] [ 20 ] [ 21 ]

[ 22 ] [ 23 ] [ 24 ] [ 25 ] [ 26 ] [ 27 ] [ 28 ] [ 29 ] [ 30 ] [ 31 ] [ 32 ]